Boštjan in Mojca Godec: ZRELA HRUŠKA PADE SAMA


Kategorija: Zdravje in prehrana
Cena: 16,90 EUR  

ZRELA HRUŠKA PADE SAMA
Opisi starih sort hrušk, z recepti za vsakdanjo rabo

Zdravilnost hrušk je omenjena v številnih besedilih:
1. dr. Robert Arnot jo je vključil kot pomembno sestavino v varovalni dieti v knjigi PROSTATA IN ZDRAVILNA MOČ PREHRANE
2. Vida Petrovčič je hruško vključila v jedilnike z nizkim glikemičnim indeksom v knjigi Shujšajmo skupaj
3. Lothar Hirneise, hruško omenja v knjigi Kemoterapija zdravi raka in Zemlja je ravna plošča, v njej je uvrščena kot sestavina Gersonove terapije
4. dr. Vasant Lad pa v Ajurvedski kuhinji navaja:
Hruške so sladke, trpke in hladilne s pekočo vipako. Zaradi svoje hladilne lastnosti rahlo stimulirajo vato, pomirjajo Pito. Zaradi diuretičnega in pekočega učinka pa tudi pomagajo zmanjšati kapho.
Ne jejte hrušk, če imate suh kašelj, sladkorno bolezen, artritis ali išias.
Nikoli ne jejte hrušk z rižem, jogurtom, mlekom ali melonami.
1. Pojejte hruško samostojno, če želite ustaviti drisko.
2. Uživanje hrušk pomaga pri slabem teku, tiščanju v trebuhu in povečani žeji.
3. Hruške so dobre za krvaveče in vnete dlesni.
4. Če zjutraj pojeste 2 hruški, bo to pomagalo splahniti jetra in izločiti drobne žolčne in ledvične kamne. A vsaj dve uri po tem ne jejte in ne pijte ničesar drugega.
Pri vnetju urinarnega trakta na prazen želodec pojejte 2 hruški


Iz vsebine:

1. PRIDELAVA HRUŠKE V SLOVENIJI NEKOČ IN DANES

Zgodovina pridelave hruške pri nas je v neposredni povezavi z začetkom kultiviranja posameznih sadnih vrst. Pred prihodom Rimljanov je bilo na današnjem ozemlju Slovenije veliko divjih sadnih dreves, predvsem jabolk in hrušk. O tem nam še danes pričajo poimenovanja za nekatere kraje pri nas kot so Jablane, Hrušovje itd.

2. KLASIFIKACIJA STARIH SORT HRUŠK

3. PRIMERJAVA VSEBNOSTI PLODA HRUŠKE IN JABOLKA

Hranilna vrednost kot tudi energetska vrednost sta pri hruški v primerjavi z jabolkom večji

4. OPISI STARIH SORT HRUŠK S SLIKAMI IN FOTOGRAFIJAMI

S sliko in z besedo je predstavljenih 25 starih sort hrušk. Pri opisih sort je velikost plodov za posamezno sorto podana z njihovo maso ter opisno z naslednjimi kategorijami: zelo majhen, majhen, srednje velik, velik in zelo velik. Medsebojna povezanost pripadajoče kategorije in mase ploda je podana v preglednici 3. Čas zorenja posamezne sorte je podan opisno in v dnevih glede na čas zorenja sorte viljamovka, ki velja za standardno primerjalno sorto. Ta v osrednji Sloveniji v dolgoletnem povprečju zori med 20. in 25. avgustom.

Sorte hrušk, ki so predstavljene v nadaljevanju, so se z nekaterimi izjemami v naših krajih začele uveljavljati šele od sredine 19. stoletja. Njihovo širjenje je omogočal razvoj prvih drevesnic na naših tleh. Večina od teh sort je pri nas dobro uveljavljenih še danes, kar kaže na vsestransko kakovost takratnih sort. Izvor za večino od teh sort je Francija.

5. HRUŠKA V DOMAČEM SADNEM VRTU

Poleg jablane je hruška prav gotovo najbolj pogosto zastopana sadna vrsta naših sadnih vrtov. Prostorska omejitev nas običajno sili v to, da na vrtu posadimo le tiste sadike, ki so cepljene na manj bujnih podlagah. V primeru hruške so to o predvsem različne kutine. Zlasti pa moramo biti pozorni na bolezni hrušk.

6. SORTE HRUŠK V SLOVENIJI SKOZI ČAS

Sortiment hrušk se je pri nas zelo popestril v prvi polovici 19. stoletja, z ustanavljanjem prvih drevesnic pri nas. Naši drevesničarji so si izmenjevali cepiče z drevesničarji drugod po Evropi ter s tem prišli do novih sort. Na eni od sadjarskih razstav, ki je potekala leta 1847 v Ljubljani je bilo med drugim sadjem razstavljenih tudi 130 sort hrušk.

7. ZDRAVILNA VREDNOST HRUŠK

Plodovi hruške imajo tako kot večina sadja največjo zdravilno vrednost v presnem uživanju, vendar je koristno tudi uživanje termično obdelanih hrušk (npr. kuhane in pečene hruške). Iz ljudske in sodobne medicine so poznani koristni učinki uživanja plodov hruške ob različnih zdravstvenih težavah.

8. HRUŠKA V PREDELAVI

Poleg presnega uživanja je hruška zelo primeren sadež za predelavo. Bodisi gre pri tem za sušenje hrušk, predelavo hrušk v hruškov sok, vino ali hruškovo žganje ali pa za predelavo hrušk v marmelado. V nadaljevanju je podanih nekaj osnovnih značilnosti posameznih predelav hruške.

9. RECEPTI

Uporaba hruške je v kulinariki dokaj široka in pogosta. Najbolj se hruška uporablja kot sestavni del različnih sladic, najdemo pa jo tudi kot sestavni del različnih prilog in samostojnih jedi. Pri nekaterih receptih so sestavine podane količinsko, medtem ko smo pri drugih količino zavestno izpustili, saj njih sestavine lahko mešamo v poljubnih razmerjih. V receptih so pogosto uporabljene tudi mere za količino kot so skodelica, žlica, žlička, čajna žlička, šilce in ščepec. Gre za priljubljene kuharske količinske enote, tako da bi jim pretvarjanje v grame vzelo čar in avtentičnost.Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana