Boštjan Godec - SADNI IZBOR ZA SLOVENIJO 2010


Kategorija: Zdravje in prehrana
Cena: 16,90 EUR  

Pomen sadnega izbora

Sadni izbor za Slovenijo je seznam sort sadnih rastlin, ki jih slovenska sadjarska stroka priporoča za sajenje in širjenje pri nas, se pravi v pedoklimatskih razmerah, ki so na razpolago v Sloveniji. Pri tem ne gre za omejitev, katere sorte sadnih rastlin morajo tako tržni pridelovalci kot sadjarji vrtičkarji saditi, ampak predvsem za strokovno priporočilo.
V sadni izbor vključene sorte so preizkušeno kakovostne. Sortnost je le izhodišče, ki omogoča dober pridelek. Pot do njega je v rokah sadjarja in narave.

V sadni izbor smo ponovno vključili nekatere sadne vrste, ki so bile pred leti iz njega iz različnih razlogov izključene. Takšne sadne vrste so azijska hruška (nashi), kutina, višnja, robida, tayberry, rdeči ribez, črni ribez, kosmulja, josta, bezeg, mandelj in kivi. Z njihovo vključitvijo želimo sadni izbor približati ponudbi naših drevesnic oz. trgovin s sadilnim materialom ter ga s tem približati tudi kakšnemu izmed številnih ljubiteljskih sadjarjev. Sadne vrste jablana, hruška, breskev, nektarina, češnja, sliva, marelica, jagoda, malina, ameriška borovnica, oreh, leska, kostanj, oljka, kaki in figa pa še naprej ostajajo vodilne sadne vrste naše tržne pridelave. Prav zaradi tega zahtevajo iskanje optimalnih tehnoloških rešitev naših strokovnih in znanstvenih inštitucij.

Sadni izbor za Slovenijo 2010 je nadaljevanje bogate tradicije tiskanih sadnih izborov. Ta se je začela z Valvasorjem v 11. knjigi Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Opisuje in našteva sadne sorte na Slovenskem. Pomembno nadaljevanje predstavlja prvi sadni izbor v slovenskem jeziku iz leta 1817. To je Sadje-Reja župnika Urbana Jarnika. Leta 1928 je bil na podlagi revizije sadnega izbora iz leta 1925 izdan prvi vseslovenski sadni izbor z naslovom Sadni izbor za Slovenijo v besedi in sliki. Rdeča nit se vleče do letošnjega sadnega izbora.

Redno uživanje sadja dokazano zdravilno učinkuje na človeški organizem. Kljub temu ga Slovenci v povprečju pojemo premalo. Predvsem pa ne tistega, ki ga lahko uspešno pridelamo sami.


Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana