Kategorija: Zdravje in prehrana
Cena: 30,00 EUR
Ajda. Polje v cvetju ... ajdova kaša, ajdovi žganci ...
Zapis zgodovine nekega naroda, spomin na preteklost slovenskega kmeta?
Ali nostalgičen spomin na izgubljajočo se tradicijo in toplino doma?
Dobrina narave, ki jo je raznesel čas in natresel v dlani številnih narodov, da bi ji dal svojevrstne obraze v različnih kulturah sveta za včerajšnji in jutrišnji svet.
Svojevrstna po cvetu, izzivalna po plodu, edinstvena po okusu. Veščina in znanje človeka sta jo ohranjala v generacijah številnih narodov.
Pravijo, da je ajdo težko spreminjati, ker je genetsko zelo stabilna. Je to tisto, kar jo je ohranilo nam? Če je tako, naj ostane tako še naprej.
Vse to. In še mnogo več. Tudi motivacija vsem nam, ki želimo bogastvo naše kulture obvarovati pred stapljanjem v globalnem svetu, dodati svojo ustvarjalnost in znanje, da bo dediščina, ki jo še poznamo in jo želimo ohraniti, dovolj blizu tudi našim potomcem kot temelj njihovega zdravja ter kulturne in materialne blaginje.
Mehka vezava, 324 strani.
Iz vsebine:
Predstavitev ajde kot rastline in njenih prednosti v pridelavi.
Tehnologija in tveganja v primarni predelavi ajde.
Fermentirani proizvodi iz ajde: kruhi in pecivo.
Nefermentirani proizvodi iz ajde: testenine.
Potencial bioaktivnih in prehransko zanimivih snovi v ajdi in ajdinih proizvodih.
Prebavljivost ajdovega škroba.
Ajda v obrokih uravnotežene prehrane.
Ajda kot funkcionalno živilo pri bolnikih.
Tradicionalni izdelki iz ajde v Sloveniji.
Razvoj novih živilskih izdelkov iz tradicionalnih živil.
Nekonvencionalna žita v pivovarstvu: primer ajde.
Količina: