Dejan Novačič: SFRJ MOJA DEŽELA


Kategorija: Vera in politika
Cena: 12,90 EUR  

SFRJ moja dežela, je leksikon pojmov, navad in pojavov ter imen, povezanih z bivšo Jugoslavijo. Preteklost jugoslovanske vsakdanjosti je v knigi Dejana Novačića malce falsificirana, obarvana z ironijo, humorjem in nežnostjo ali pa z veselim pretiravanjem. . Jugoslovani so dolgo živeli ujeti v ideološke floskule, ki so jih kratkomalo posvojili. In tako je bila njihova dežela najlepša na svetu, Jadran najbolj modro morje, riba najbolj sveža, ljudje najbolj gostoljubni, samoupravljanje najbolj učinkovito, bratstvo in enotnost najbolj trdna, vojska najbolj pogumna. Novačićeva knjiga na zabaven način razgrajuje te in druge floskule ter prav s tem doseže dvojen učinek. Ko prebiramo Novačićevo knjigo se mirno sprijaznimo z lastno preteklostjo in ji hkrati z olajšanjem odpustimo.

Dva odlomka
Jadranska obala in otoki
Jadranska obala je zelo razčlenjena. V priobalnem pasu se nahaja mnogo otočij, otokov in podvodnih grebenov. Njihovo število je tako veliko, da so nekatere otoke odkrili šele nedavno. Na primer otok, imenovan Goli, ki so ga na veliko presenečenje Svetozarja Vukmanovića Tempa in Dobrice Ćosića, odkrili šele v začetku osemdesetih let 20. stoletja. Prav nasproti golega otoka leži Brionsko otočje. Zaradi blagega podnebja rastejo tam palme, kamele in kodri, za katere skrbita tovariš Tito in tovarišica Jovanka. Oba sta skrbna gospodarja, posebej pa še tovariš Tito, ki na Brionih sadi, okopava in lastoročno obira pomaranče ter jih potem pošilja pionirjem in pionirkam po vsej Jugoslaviji.

Podbnebne razmere
V Jugoslaviji vlada spremenljivo podnebje. Nanj vplivajo zemljepisna širina, nadmorska višina in še posebno Kamenko Katić, ki vsak večer s strašnim glasom napoveduje spremembo nebesnih znamenj. In mršči obrvi. Ki so tudi strašne. Zato se ga otroci bojijo in potem ne morejo zaspati. Vsaj ne pred pol deveto. Drugače kot otroci se odrasli Jugoslovani ne bojijo njega, ampak jih je strah naravne neprijetnosti, ki se imenuje prepish. Zato v svojih hišah prav neradi odpirajo okna. V pisarnah pa jih sploh ne odpirajo, saj tam vsi kadijo. Enako je v javnih prevoznih sredstvih, kjer so vsi preznojeni in jih lahko štihne. V železniških vagonih je ta prepoved še posebej poudarjena v vseh jezikih jugoslovanskih narodov: Nich hinnaulschlafen, Ne passe aux pencher au dehors in E pericoloso sporogersi.
Turiste tudi opozarjajo, naj ne bodo pozorni samo na prepih, ampak naj se pazijo tudi zahrbtnega naravnega pojava, ki v zaprtih prostorih nastaja kar sam od sebe in se imenuje veter.


Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana