Boris Jelcin: POLNOČNI DNEVNIK


Kategorija: Vera in politika
Cena: 16,00 EUR  

Nekdanji ruski predsednik Jelcin v Polnočnem dnevniku razkriva zakulisje ruske notranje in mednarodne politike, polno škandalov in spletk med sprtimi političnimi elitami kremeljskih palač in hodnikov. V svojih dveh predsedniških mandatih pada iz ene politične krize v drugo, ob tem pa neusmiljeno menja svoje najožje sodelavce, nastavlja pasti levičarski večini v Dumi in se kljub nasprotovanju javnosti, medijev in obeh domov ruskega parlamenta obdrži v sedlu in se kljub nasprotovanju javnosti, medijev in obeh domov ruskega parlamenta obdrži v sedlu skoraj do izteka drugega mandata - ko se odloči ustoličiti Putina kot bodočega predsednika po svojem izboru in prostovoljno odide s političneg prizorišča. Pravi mojster politične šahovnice.

Od dogodkov, ki jih opisuje nekdanji ruski predsednik je minilo že več kot dvajset let, vendar zgodba ni izgubila aktualnosti. Tudi v zadnjih letih se v Rusiji dogaja prekanjen politični manever s katerim so sile kontinuitete
Vladimirju Putinu omogočile dokončen prevzem oblasti v državi kjer samo v enem mestu, Moskvi naštejejo 100 miljarderjev. Dogodki zadnjih tednov pa kažejo kako se je Jelcinov vsega zaupanja vreden varovanec, kmalu po prevzemu oblasti spremenil v diktatorja, ki ga zgodovina gotovo ne bo ocenila pozitivno.

Ruska tranzicija je bila v prvem desetletju po prelomu s komunizmom temeljita, toda tudi težavna. Kot prvi demokratično izvoljeni predsednik je bil Jelcin po lastnih besedah odgovoren, da državo varno pripelje skozi to burno obdobje. Najtežje je bilo odpraviti globoko ukoreninjen enopartijski totalitarni sistem in položiti temelje demokraciji in tržnemu gospodarstvu. Kot pravi:
Smo bili uspešni? Veliko smo naredili, vendar kot pravi stara modrost: "Rima niso zgradili čez noč." Nekaj pa zagotovo vem: nazaj se ne bomo vračali.

Polnočni dnevnik je osebno pričevanje človeka, ki je celo desetletje vodil Rusijo po robu globokega prepada in naredil vse, kar je mogel, da jo je ohranil enotno.
Ni bilo lahko. V desetih letih Jelcinovega predsedovanja je Rusija doživela nekaj poskusov vojaškega udara, dve vojni v Čečeniji, hudo gospodarsko krizo in grozljiv vzpon kriminala in korupcije.
Jelcinova pripoved je strastna, uporna, gromoglasna in neposredna. Pa tudi globoko intimna. Z njim smo ob lovu na divjega petelina, ob večerji, ko so na mizi Nainine piroške, ob igri z njegovimi vnuki. Opazujemo njegove težave z alkoholom, sočustvujemo ob srčnih napadih, z njim doživljamo prve nenavadne občutke praznine ob upokojitvi. Z zanimanjem prebiramo njegova osebna mnenja o svetovnih voditeljih: Billu Clintonu, Helmutu Kohlu, Jacquesu Chiracu in drugih. Iz prve roke poslušamo, kaj se skriva za ruskimi stališči do kosovske krize in Natovega bombardiranja Jugoslavije. Priče smo njegovim zmagoslavjem in porazom, veselju in obžalovanju.

BORIS JELCIN je bil prvi na svobodnih volitvah izvoljeni predsednik v ruski zgodovini. In tudi edini vladar Rusije, ki se je sam umaknil z najvišjega položaja. Umrl je leta 2007 v Moskvi. Napisal je tri avtobiografska dela: Proti toku, Boj za Rusijo in Polnočni dnevnik.Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana