Ivan Vidic: SPRENEVEDANJE IN BANKROT- kdo je s kom v aferi SIB


Kategorija: Vera in politika
Cena: 19,37 EUR  

Osem let po izbruhu afere SIB banka je večina akterjev še zelo aktivnih: Jurij Pogačar, Alenka Žnidaršič Kranjc, Metka Tekavčič, Samo Nučič, Hrvoje Drašković, Nada Klemenčič, Marjan Rekar, Andrej Toš, Janez Grošelj, Bogdan Pušnik, Zvone Taljat, Miro Senica … se še pojavljajo v javnem življenju!

Katastrofalno upravljanje z javnim denarjem se še kar nadaljuje!

Knjiga na enostaven način predstavlja kronologijo dogajanja v zvezi z neslavnim nakupom Slovenske investicijske banke. Z besedo in sliko so predstavljeni glavni akterji povezani z afero. Opisana je tudi osebna drama nekdaje ljubljanske županje Vike Potočnik, ki so ji nekateri grozili, nekaj časa pa je kazalo da bo tudi ob zaposlitev. Pri aferi SIB gre najmanj za tri stvari:
Preberite več...

Prvič je to škodljivo ravnanje z javnim (torej ne zasebnim) denarjem davkoplačevalcev, ki so ga osebe z nepravimi pooblastili porabile za nakup komercialne banke.

Drugič je to igra vsaj dveh političnih elit obeh vezanih na državne jasli, ki sta si na prikrit in netransparenten način izmenjali premoženje napol zavožene banke. Pri tem so predstavniki obeh elit tako tiste, ki je prodajala in tiste, ki je kupovala, poskrbeli, da so sami in pa njihovi zaupniki lepo zaslužili z zlorabo notranjih informacij pri trgovanju z delnicami banke SIB. Seveda so ob tem zavestno kršili nekatere zakone, pri drugih pa izkoristili pravno nedorečenost naše zakonodaje in tudi sicer mlačno odzivanje organov, ki so zadolženi za nadziranje poslovanja z vrednostnimi papirji, za korupcijo in za pranje denarja.

Tretjič pa gre v primeru nakupa za veliko prepotentnost mestnih politikov vseh barv.
Bili so in so še prepričani, da veščine, ki omogočajo zmago v politiki, zadostujejo tudi za uspešno vodenje banke. Najbolj zanimivo pa je, da po vsem debaklu s SIB mnogi še vedno modrujejo, da bi se dalo kaj narediti, če ne bi stvari prišle v javnost in ne bi bilo medijske gonje zoper nakup. Nočejo se nikakor sprijazniti z dejstvom, da so politiki za politiko. Za gospodarstvo in banke pa so potrebni bankirji in izkušeni menežerji, ki so pripravljeni prevzeti tudi materialne posledice za svoje poslovne odločitve.
Knjiga je tudi svojevrsten učbenik na temo kako nosilci javnih funkcij ne smejo ravnati z javnim denarjem. In kako se politika ne sme polaščati gospodarstva. V knjigi boste našli tudi popis koliko in kdo je zaslužil s preprodajo delnic SIB.
Citat iz knjige: "Organi nadzora bi lahko ugotovili, kdo je imel največ koristi od prodaje SIB in zakaj je v pol leta iz banke izginilo več kot pet milijard tolarjev!" France Arhar, nekdanji guverner Banke Slovenije.

Pogled v notranjost knjige

152 strani, format 22, 5 x 14 cm, cena z ddv: 1.990,00 sit.

Sporočite mnenje ali informacijo o Aferi SIB

Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana