Anna Maria Sigmund: ŽENSKE NACISTOV


Kategorija: Vera in politika
Cena: 20,82 EUR  

»Ne mika vas v pisarno in parlament. Pri srcu vam je mili dom, ljubi mož in kup srečnih otrok.«

Tako se je izrazil Adolf Hitler. Anahronistično firerjevo sliko so dopolnili strankarski ideologi in ustvarili nacistični ideal ženskosti: visokoraslo, delovno, severnjaško svetlolasko vedre narave sredi kopice potomcev na domačem dvorišču. Sodobnikom pa so prikrili, da ustrezajo tem visokim predstavam le redke žene, življenjske družice in ljubice nacističnih veljakov. Za to je poskrbela učinkovita in stroga cenzura dr. Josepha Goebbelsa, ki je preprečil kakršenkoli neželen pogled v zasebnost oblastnikov. Tako so skrivaj in v smrtni nevarnosti krožile le skope govorice. Hitlerjev dvor je bil hermetično zaprta, ekskluzivna družba. Skoraj nič ni prodrlo ven in o pogosto nenavadnih, celo dramatičnih usodah žensk, ki so sodelovale z režimom, se je le ugibalo.

Adolf Hitler je fasciniral mnoge ženske. Nekatere celo tako, da so šle zaradi njega prostovoljno v smrt. Tudi njegovi bližnji sodelavci so imeli pri ženskah veliko podporo. A kako so v resnici živele ženske v ožjem krogu nacistične elite? Kakšne vloge so igrale uradno in kakšne za kulisami? Katere so bile tiste umetnice, mecenke in političarke, ki jih je Hitler štel za svoje »paradne ženske«? Kakšno je bilo njihovo življenje? Ženske nacistov je napeta pripoved o tej manj znani plati Tretjega rajha. Avstrijska zgodovinarka Ana Maria Sigmund z zgodovinsko natančnostjo opisuje življenje in usode gorečih nacistk.

Takoj po koncu druge svetovne vojne je tisk izdatno pisal o sojenjih ženski eliti nacistične države. Marsikatero takrat senzacionalno razkritje, kakor tudi strastno avtobiografsko protipričevanje ni prestalo kasnejšega preverjanja. Šele z oddaljenostjo od teh dogodkov, sodobnim pristopom
zgodovinskega raziskovanja tretjega rajha, odpiranjem zaprtih arhivov, kakor tudi s primerjanjem številnih subjektivnih in objektivnih virov so lahko nastale izbrane biografije tistih žensk, ki so bile nekoč pomembne v nacistični družbi.

Anna Maria Sigmund je napisala pronicljivo knjigo o ženskah, ki so Hitlerju pomagale doseči politično moč. Zelo presunljivo je poglavje o Magdi Goebbels, ki se je rodila v krščanski družini in odraščala v mešanem židovsko - krščanskem okolju. Tudi njen kasnejši ljubimec je bil Žid. Prehodila je pot od občudovalke Cionističnega gibanja do soproge Hitlerjevega propagandnega ministra. Slepo zagledana v svojega Vodjo je ob njegovem padcu, v Berlinu dala usmrtiti šest svojih otrok in tudi sama prostovoljno odšla v smrt.

Carin in Emmy Goring • Magda Goebbels • Leni Riefenstahl • Gertrud Scholz-Klink • Geli aubal • Eva Braun • Henriette von SchirachKoličina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana