Dr. Harville Hendrix - Zdrav otrok in ljubezen staršev


Kategorija: Vzgoja in izobraževanje
Cena: 32,97 EUR  

STARŠEVSTVO JE ODNOS, KI ZDRAVI
Središče te knjige je otrok. To je knjiga, ki starše uči, kako lahko osebnostno zrasejo, obenem pa otroke dobro vzgojijo. Napisana tako za starše samohranilce kot za poročene starše; namenjena je staršem v mešanih družinah in staršem, ki nimajo družine; je za starše, ki jim gre dobro in za starše, ki imajo pred seboj še dolgo pot. Nikakor nočeva kriviti staršev za težave otrok. Hočeva le pokazati, kako smo bili vsi nepopolno vzgojeni in tudi sami nismo popolni starši. Tu ni prostora za krivdo. Rada bi le, da vidite stvari takšne, kot so, in jih sprejmete. Ko ima človek na voljo informacije, ki jih potrebuje, lahko vpelje spremembe. Vabiva vas, da se nama pridružite pri raziskovanju nove oblike starševstva, ki ohranja vašo in otrokovo celovitost.
- Harville Hendrix in Helen Hunt

KAKO ZAČETI?
Preprosto verjemite, da je zavestno starševstvo boljše od nezavednega. Med branjem razmišljajte o tem, kar vas knjiga uči. Potem tehnike vadite z otroki in opazujte, kaj se bo dogajalo. Resnično boste presenečeni. Ne potrebujete posebnih talentov ali spretnosti. Vsakemu izmed staršev lahko uspe. Pod dvema pogojema: priznati morate, da ne veste toliko, kot bi želeli, in pripravljeni morate biti na raziskovanje lastnih globin.

Vez med vami in vašim otrokom je eden izmed najsvetejših in intimnih odnosov, kar jih lahko izkusite. Zavedajte se tega, bodite previdni in ponižni, kajti odnos lahko poslabšate.

MED STARŠEVSTVOM IN ZAKONOM JE POMEMBNA RAZLIKA.
Proces med starši in otroki ni vzajemen. Starši naj ne skušajo zdraviti duše tako, da bi jim potrebe zadovoljevali otroci. Svoje rane iz otroštva morajo zaceliti v odnosu z odraslimi, ne z otroki. Zavestno starševstvo je zdravilna dejavnost, pri kateri pogovori sprožijo duhovno in čustveno rast. Ko starši otroku zagotovijo, kar otrok potrebuje, s tem nežno pozdravijo svoje rane iz otroštva. Tako se sklene krog ljubezni, ki daleč presega vez med staršem in otrokom. Večini staršev se to zdi zahtevno. Vendar je zaradi koristi, ki jih prinaša dober odnos, vredno truda.

Ljudje, ki si resnično želijo biti otrokom dobri starši, bi se morali prizadevati za ohranitev in izboljšanje zakonske zveze, dokler otroci živijo z njimi. Razdrti zakoni zagotovo vplivajo na poslabšanje položaja otrok.

V KNJIGI GOSTE NAŠLI MNOGO POMEMBNIH INFORMACIJ
o tem, kako lahko kot starš poskrbite zase. Naučili se boste vesti tako, da bo koristilo vam in vašim otrokom. Najprej pa morate bolje razumeti vzorce komuniciranja med staršem in otrokom. Natančno so opisane težave, s katerimi se srečuje večina staršev in kateri so najbolj nezdravi vzorci odnosa in njihove posledice. Kaj je nezavedno starševstvo, kako ga prepoznati in na kakšen način nam škoduje. In seveda, najvažnejše: kako to spremeniti.

VELIKO ZAKONOV SE KONČA Z LOČITVIJO.
Dobro partnerstvo je povezano z dobrim starševstvom. Ne razumite tega napačno: to ne pomeni, da so vse ločitve slabe in da so vsi zakoni dobri, niti da so otroci, ki izhajajo iz družin ločenih staršev, nujno nepopravljivo poškodovani. Vse težave, s katerimi se dandanes srečujejo otroci, nikakor ne izvirajo samo iz zla ločitve. Toda, otroci, ki odraščajo v stabilni zvezi dveh staršev, imajo na splošno boljše razmere kot drugi otroci. Težave nezavednega starševstva občutimo globoko, tako na osebni kot na družbeni ravni. Rešitev je treba poiskati na osebni ravni.

Starševska ljubezen ponuja enkratno priložnost osebne rasti, ki nas bo pripeljala do zavestnega in zato bolj zdravega odnosa z otroki.


LAHKO ZAČNETE, TAKOJ, DANES!
Nikoli ni prepozno za vaše otroke, četudi so odrasli in so se že odselili. Tudi če so stari 30 let ali več, z zavestnim pogovorom lahko dosežete, da bodo srečanja z njimi prisrčnejša, spoštljivejša in globlja. Prav tako ni nikoli prepozno za vas, starše! Ne glede na to kakšne čustvene rane ste utrpeli, imate priložnost, da jih zacelite. Prek odnosa z otroki lahko odkrijete, kaj se skriva za vašimi neustreznimi zaznavami in ko odkrijete svoj pravi jaz, uživajte v sproščeni umirjenosti.
Vsi smo občasno nezavedni starši in težave se pojavljajo ne glede na to, kdo smo. Kar se vam je zgodilo, se pač je. Pomembno vprašanje je, kako se boste na to odzvali. Z drugimi besedami: kaj zdaj?« Začnite takoj, danes! Ne glede na to, v katerem obdobju starševstva ste, ali je vaš otrok nedolžen dojenček ali težaven najstnik, vam bo sistem zavestnega starševstva pomagal bolje razumeti sebe in otroka.


Ta knjiga, draga starša, je predvsem za vaju, za vaju, ki sta oče in mati in verjetno vesta, da bosta to za vedno ostala, saj rojevata za večnost. S tem, ko se zanimata za svoje otroke, za njihov razvoj in se skušata od njih učiti starševstva ter jih spoštujeta v njih samih, dajeta otrokom najmočnejši in najboljši zgled. Samo starši, ki spoštujejo otroka lahko pričakujejo, da ju bo njun otrok spoštoval, saj se spoštovanja lahko nauči samo od staršev.
Pred vama je knjiga, ki je polna izzivov; prvi je vsekakor, da se soočita sama s seboj. Brez medsebojnega razumevanja in spoštovanja bo vajin dom vedno samo prizorišče vajinega nemira, kamor se vajini otroci ne bodo z veseljem vračali. Prepričan sem, da bosta besedilo te knjige velikokrat prebirala in se vedno znova oplajala z novimi idejami ter na ta način največ naredila zase ter s tem najbolj pomagala tudi otrokom.

- Christian Gostečnik, OFMKoličina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana