Dejan Vončina: Fotografi družine Bavec


Kategorija: Osebni razvoj
Cena: 29,00 EUR  

Prijazno vas vabimo na predstavitev knjige Dejana Vončine z naslovom
FOTOGRAFI DRUŽINE BAVEC, ki bo 3. marca 2015 ob 18.00 uri
v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Celovška 23, Ljubljana).

Monografija Fotografi družine Bavec s podnaslovom 3 fotografinje & 3 fotografi je za pokrajino Posavje in tudi širše slovenske razmere nekaj posebnega. Je zaokrožena celota o fotografskem delu, načinih življenja in fotografski dediščini šestih oseb, zgrajena na svojstvenih življenjskih zgodbah posameznikov, od katerih je vsaka močno vtkana v ostalih pet.
Dejan Vončina, avtor monografije o posavski fotografski družini Bavec, skozi nadrobno raziskavo o življenjskih in poklicnih poteh fotografov ugotavlja vrednost njihovega fotografskega ustvarjanja na način primerjave avtorjev fotografij, s stališča njihove družbene angažiranosti, tržne ali umetnostne naravnanosti in glede na fotografski obseg, značilen za posamezna obdobja njihovega ustvarjanja. Njihov fotografski nabor seže povedno na več področij: dokumentarno, stavbno, urbanistično, krajinsko, kulturno, socialno, zgodovinsko, etnološko, umetniško, odporniško-partizansko, ateljejsko in terensko.
Široko zastavljena monografija jedrnato zaokroža rezultate dela fotografov, enakovredno zastopanih po spolu – tri ženske in tri moške , od katerih jih je pet izhajalo iz družine Bavec, ena od fotografinj pa je bila z družino najtesneje povezana. Pričujoče delo vsebuje temeljit vpogled v življenje in delo osrednje poudarjenega fotografa Vinka Bavca, izjemnega kronista podeželskih mest, trgov, vasi, vsakdanjih društvenih in cerkvenih dogodkov ter partizanskega foto reporterja, njegove žene Marije, ki s svojimi medvojnimi posnetki predstavlja izjemo med 160 odporniškimi fotografi v Sloveniji, njunih fotografskih naslednikov, hčere Sonje, sina Milana in vnuka Stojana Dominka, ki spoštljivo varuje fotografsko dediščino Bavčeve družine, ter usmiljene sestre Hermine (Justine) Pacek. Fotografsko delovanje sestre Hermine je med vsemi edinstveno v slovenskem in nekdanjem jugoslovanskem prostoru, saj je bilo za sodobnice v petdesetih letih 20. stoletja izjemnost, da bi se ženska, povrh vsega še redovnica, samostojno ukvarjala s fotografsko dejavnostjo.
Knjiga je napisana v prijaznem, živem in razumljivem slogu in je bogato opremljena s 260 fotografijami. Prinaša zanimivo vsebino, ki daje bralcu bolje razumeti vlogo in pomen fotografske obrti, izdelki katere so bili še do nedavnega nepogrešljivi sestavni del naših življenj. Obenem pa v njej spoznamo iskreno izpričane življenjske zgodbe ljudi in o ljudeh, ki so svoje delo posvetili zrcaljenju podob iz življenja naših prednikov


Količina:  


Nazaj na spisek knjig


vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana