Vprašanja in mnenja staršev

Avtor Sporočilo
Neva
30.01.05 16:18:57
Otrok je v svojem svetu
Sin bo čez dva tedna star 5 let in je edini otrok v družini. Je zelo radoveden in inteligenten otrok, nekoliko pa me skrbi njegova introvertiranost. Rad hodi v vrtec in na različne dejavnosti izven vrtca, vendar pa se občasno ne vključi v delo skupine, ampak počne kaj povsem drugega od ostalih. Sicer se mi zdi v redu, da se ne čuti prisiljenega sodelovati in da se zna posvetiti tudi samemu sebi. Skrbi pa me, ker bo treba kmalu v šolo, kjer bo treba sodelovati. Seveda upam, da go bo učiteljica znala motivirati in usmeriti, pa tudi tolerirati njegove odločitve, da se včasih pač ne vključi v dejavnosti v razredu, vseeno pa se mi ob tem zbujajo spomini na moja šolska leta, ko so imeli taki otroci slab šolski uspeh in manjprimerno vedenje, ker pač niso bili "po JUS-u". Tako so bili že v prvem razredu stigmatizirani, pa tudi šola se jim je povsem zamerila. Upam sicer, da bo do šole to fazo nekoliko prerastel, pa vendar ... Sicer že 2 leti pozna vse črke in števke, zdaj tudi že bere, piše in šteje do 100, ter ima zelo bogat besedni zaklad za svojo starost. Vendar pa v glasbeni šoli telovadi, pri telovadbi pa filozofira, ko ostali pojejo, on riše, ko rišejo, pa on pleše. Mene to sicer ne moti in ga ne kregam, skrbi pa me, kako bo kasneje. Ne bi rada, da bi ga v šoli stigmatizirali kot problematičnega otroka, če je nekoliko samosvoj. Na kakšen način naj se ukvarjam z njim, da se bo lažje vključil? Vnaprej hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Katarina
4.02.05 14:43:08
odgovor Otrok je v svojem svetu
Drga Neva
Kot prvo je vas otrok fant.Fatje so vedno bolj introvertirani.
Kot drugo vas fant je edinec in ima ves svet samo zase in se mu ni treba nikoli prilagajati in deliti z drugimi.Vrtec je kraj kjer je to treba ampak tudi tam se najdejo luknje in se taksen otrok, kot je vas fant , kaj hitro zamakne tja.
Tisto o vrtcu in vseh dejavnostih izven tega pa osebno mislim takole;vrtec je za otroka obveznost-starsi so v sluzbi otrok pa v vrtcu.Osem ur najman niste skupaj in zivite eden mimo drugega in potem je se tisti cas, ko bi lahko bili skupaj namenjen drugim dejavnostim, ki so, kakor namenjeni otroku.Se ne strinjam tako se bolj izgubljatestik z otrokom in se man ga poznate in on vas.Vzamite si cas zanj in se igrajte z njim ga peljite na izlet v naravo poslusajte ga, ko vam bo govoril.Spregovoril vam bo, ko se bo z vami pocutil domace in sprejeto.Prisli boste lahko v njegov svet ampak to traja in takrat ko boste blizu njemu,boste lahko odpirale teme pogovorov in vse kar vas zanima.V soli pa ne bo samo vas otrok in nikar ne racunajte na motivacijo ,ki jo bo samo za vasega sina izvajala uciteljica.V razredu jih najmanj 20 ali vec in kaj lahko naredi uciteljica in vzgojiteljica
z vsakim posebej???Vsi bodo morali slej ko prej sprejeti pravila igre, ki veljajo v soli.Tudi vas sin jih bo.Prej pa se veliko posvetite njemu in ne "turite" otroka k vsem dejavnostim in podobno.Vzamite si cas, da boste skupaj kot druzina.Zelo vam priporocam ,da sisposodite ali kupite knjigo Vzgoja sinov.Je res dobra in poucna.
To so nasveti mame, ki ima stiri otroke. tudi toliko starega fanta kot je vas in gre tudi letos v solo.Tudi on je rad odmaknjen v svojem svetu ampak nas zelo rad povabi v njega le poslusati ga je treba in mu slediti.
Veliko uspeha in se kaksnega otroka pa bo vsem lazje in lepse.Vse dobro.Katarina
< Nazaj na spisek tem

Pošljite odgovor















vzgoja / osebni razvoj / zdravje in prehrana / vera in politika / forum / svetovanje / pišite nam / domov

Vse informacije in naročila: Orbis d.o.o. Ljubljana, Dunajska 21, 1000 Ljubljana
brezplačni telefon: 080 20 14, 01 436 23 34,
faks: 01 436 25 47, e-pošta: ogl@orbis.si

(c) 2004 Orbis d.o.o. Ljubljana